
Hastalık raporu varken işten çıkarılma kuralları: kıdeme göre 8 ile 14 hafta bekleme süresi, iş güvencesi ve kıdem tazminatı hakkı.
Raporluyken işten çıkarılabilir mi sorusunun cevabı rapor sürenize bağlıdır. Hastalık nedeniyle işe gelememek, İş Kanunu'ndaki bekleme süresi dolmadan işverene haklı fesih hakkı vermez. Bekleme süresi, kıdeminize göre ihbar süresine 6 hafta eklenerek bulunur; bu süre aşılırsa işveren sözleşmeyi bildirim süresi beklemeden sona erdirebilir.
Rapor neden tek başına fesih sebebi değildir?
Hastalık ya da kaza herkesin başına gelebilir. İş Kanunu bu yüzden işverene, çalışanın hastalığı nedeniyle hemen fesih hakkı tanımaz; önce kanunda belirlenen bir sürenin geçmesini bekler. Bu süreye uygulamada bekleme süresi denir.
Kanunun 25. maddesine göre işverenin sağlık sebebiyle bildirimsiz fesih hakkı, hastalık ya da kaza hâlinin çalışanın kıdemine göre belirlenen bildirim süresini 6 hafta aşmasından sonra doğar.
Bekleme süresi nasıl hesaplanır?
İlk adım, kıdeminize göre ihbar süresini bulmaktır. İş Kanunu'nun 17. maddesine göre bu süre çalışma sürenize göre 2, 4, 6 ya da 8 haftadır. Bekleme süresi, bu sürenin üzerine 6 hafta eklenerek bulunur:
- 6 aydan az çalışma: 2 + 6 = 8 hafta
- 6 ay ile 1,5 yıl arası: 4 + 6 = 10 hafta
- 1,5 ile 3 yıl arası: 6 + 6 = 12 hafta
- 3 yıldan fazla: 8 + 6 = 14 hafta
İş güvencesi olan çalışanlar için kural
İşyerinde 30 ve üzeri çalışan varsa ve siz en az 6 aylık kıdemle belirsiz süreli sözleşmeyle çalışıyorsanız iş güvencesi kapsamındasınız. Bu durumda işveren sözleşmeyi feshederken yeterlilik, davranış ya da işletme gerekleriyle ilgili geçerli bir sebep göstermek zorundadır.
Kanunun 18. maddesi, geçerli sebep sayılmayan durumları tek tek sayar. Bunlardan biri, hastalık ya da kaza nedeniyle bekleme süresi içinde işe geçici devamsızlıktır. Yani bu süre içindeki raporlu günleriniz, işten çıkarılmanız için geçerli sebep olarak gösterilemez.
Bekleme süresi aşılırsa ne olur?
Rapor süresi bekleme süresini aşarsa işveren iş sözleşmesini bildirim süresi beklemeden sona erdirebilir. Bu bir hak tanır, zorunluluk getirmez: işveren dilerse çalışanın iyileşmesini beklemeye devam edebilir.
Sağlık sebebiyle yapılan bu fesih, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık nedeniyle yapılan bir fesih değildir. Bu yüzden en az 1 yıl kıdeminiz varsa kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
Raporlu günlerde nelere dikkat edilebilir?
Raporunuzu işverene zamanında iletmeniz ve bir kopyasını saklamanız, ileride doğabilecek anlaşmazlıklarda işinize yarar. Raporlu günler için SGK'nın ödediği ödemeleri e-Devlet'teki 4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme hizmetinden takip edebilirsiniz.
Bekleme süresinin hangi tarihte dolduğunu hesaplamak için işe giriş tarihinizi ve raporun başladığı günü not etmeniz faydalı olur.
- İşe giriş tarihinizi ve kıdeminizi not edin
- Raporun başlangıç ve bitiş tarihlerini saklayın
- Raporu işverene ilettiğiniz tarihi kayıt altında tutun
Sık sorulan sorular
Raporlu iken işten çıkarılabilir miyim?
Hastalık nedeniyle devamsızlık, bekleme süresi dolmadan işverene haklı fesih hakkı vermez. Bekleme süresi kıdeminize göre 8 ile 14 hafta arasıdır. İş güvencesi kapsamındaysanız bu süre içindeki raporlu devamsızlık geçerli fesih sebebi de sayılmaz.
Raporlu çalışanın bekleme süresi kaç hafta?
Kıdeminize göre ihbar süresine 6 hafta eklenir: 6 aydan az çalışmada 8 hafta, 6 ay ile 1,5 yıl arasında 10 hafta, 1,5 ile 3 yıl arasında 12 hafta, 3 yıldan fazla çalışmada 14 hafta.
Uzun rapor nedeniyle işten çıkarılan kıdem tazminatı alır mı?
Evet. Bekleme süresi aşıldığı için sağlık sebebiyle yapılan fesihte, en az 1 yıl kıdemi olan çalışana kıdem tazminatı ödenir. Bu fesih, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık nedeniyle yapılan fesih değildir.
İş güvencesi kimleri kapsar?
30 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde, en az 6 aylık kıdemi bulunan ve belirsiz süreli sözleşmeyle çalışanları kapsar. Bu çalışanların sözleşmesini fesheden işveren geçerli bir sebep göstermek zorundadır.
İlgili bağlantı
Kaynaklar
- Hastalık ve kaza hallerinde işverenin bildirimsiz fesih hakkı, bu halin işçinin çalışma süresine göre 17. maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar (4857 md. 25/I-b; Bakanlık SSS)
- Bildirim süreleri: 6 aydan az 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl 4 hafta, 1,5-3 yıl 6 hafta, 3 yıldan fazla 8 hafta (4857 md. 17)
- Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli sözleşmesini fesheden işveren geçerli sebebe dayanmak zorundadır; bekleme süresinde hastalık veya kaza nedeniyle işe geçici devamsızlık geçerli sebep oluşturmaz (4857 md. 18/f)
- İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık dışındaki sebeplerle feshedilen ve en az bir yıl çalışmış işçiye kıdem tazminatı ödenir (1475 md. 14)
- Kıdem tazminatına hak kazanma şartları ve fesih halleri (Bakanlık yayını)
- e-Devlet'te 4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme hizmeti bulunur
Son güncelleme: 2 Kasım 2026. Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır; kişisel durumunuz için ilgili kuruma ya da bir uzmana danışabilirsiniz.


